top of page

Saila Seppo

5.-21.5.2023
Selluloosan hehkua

Saila Seppo

Mietin ensin päässäni ideaa taulusta, jonka haluaisin toteuttaa. Pyörittelen sitä päässäni pitkään - joskus vuodenkin. Saatan hahmotella taulua paperille ja jatkaa sitten taas päässäni. Kun sitten lopulta teen työtäni ja laitan värillistä selluloosaa paperille, tuntuu että työ itse tekee itseään. Toisinaan on pakottava tarve tehdä työ heti, kun on mahdollista. Impulssit taiteeseeni saan joka puolelta, muiden taiteesta, luonnosta ja asioiden yhdistelystä.

Olen naimisissa selluloosan kanssa ja tutkin sitä kaikin tavoin. Menin Marimekkoon kertomaan selluloosakeksinnöstäni, mutta Marimekko näki minussa taiteilijan. Olen itse keksinyt, miten mikroselluloosasta tehdään taidetta. Taiteessa se on oiva materiaali, sillä se toistaa värit erityisen hyvin ja siinä on havaittu optisia ilmiöitä niin että katselukulma vaikuttaa väriin. Mikroselluloosasta olen kehittänyt Sisusaven®, mitä voi muokata dreijallakin. Näyttelyssä useat työt on tehty Sisusavesta®. Kun tekee työtään uudella materiaalilla, kokee koko ajan ihmeitä. Miten sain tämän syntymään, miten tämä taipuu. Nämä värit tässä loistaa.

Tähän näyttelyyn olen valinnut viimeisimpiä töitäni ja niiden kanssa yhteen sopivia tauluja. Toiset tauluista ovat surrealistisia. Patsas on toisaalta ihminen, mutta se voisi olla myös fläppi- tai ilmoitustaulu. Jos kuvaa lukemista, niin lukeminen voi korostua työssä kokoaan isompana. Koen onnistuneeni, kun joku näkee tauluissani ihan muuta kuin olen ajatellut. Silloin tauluni elää omaa elämäänsä. Pyrin tekemään uudistavaa taidetta.

Värit ovat minulle kaikki kaikessa. Tutkin näyttelyn eri töissä vahvoja värejä. Vanhemmat tauluni olen tehnyt akryyliväreillä, mitä edelleen suosin. Olen kuitenkin käyttänyt tiettyjä öljypohjaisia värejä ikkunalla oleviin töihin värin kiillon vuoksi. Värin peittokyky on tärkeää katossa olevien olentojen siivissä. Olen nähnyt vaivaa tämän suhteen. Akvarellitusseja olen käyttänyt siellä sun täällä ja toiset työt hehkuvat helmiäissävytyksellä.

Kierrätettävät materiaalit pelastavat maailmaa. Näyttelyssä kierrätys näkyy monessa työssä. Tutut Sisu-nuket ja Sisucellu-korut ovat kierrätettäviä. Näyttelyssä voit myös kokea Sisusavesta tehdyn kupin keveyden.

bottom of page