top of page

Riina Kuikka, Pauli Partanen ja Riitta Ylistalo

2.-30.6.2022
Valo, Ilo, Muisto

Riina Kuikka, Pauli Partanen ja Riitta Ylistalo

Riina Kuikka tunnetaan Vallila Interiorin kankaiden suunnittelijana, mutta myös vapaana taiteilijana. Hän hakee inspiratiota työhönsä kulkemalla lapissa ja etsimällä uusia ja mielenkiintoisia värejä ja luonnon yksityiskohtia, jotka hän sitten sitten tyylittelee kotonaan vapaa-aikanaan teoksiinsa. Monen alan opinnot näkyvät Kuikan tuotannossa, mm. 3D- mallintaminen, graafinen suunnittelu ja myös puolen vuoden taiteen opinnot Italiassa, tekevät Riinasta vahvan ammattilaisen. Hän osaa tasapainotella hyvin työn ja vapaa-ajan välillä ja unelmoikin seuraavasta ajasta, jolloin maalaaminen voisi olla osa kokonaisvaltaisempaa työskentelyä.

Pauli Partanen on monipuolinen taiteilija, joka tunnetaan keramiikkastaan, veistoksestaan ja ainutlaatuisista lasitöistään. Partasen tuotantoa on nähtävissä lukuisissa julkisissa ja yksityisissä kokoelmissa sekä Suomessa että ulkomailla. Partanen aloitti uransa Suomen keramiikkatehtaalla, kunnes perusti 5 vuotta myöhemmin oman yrityksen, joka keskittyi aluksi lasintuotantoon. Hän on vuosien varrella työskennellyt useiden sisustusarkkitehtien kanssa erilaisissa hotelliprojekteissa.
Suunnittelussaan hän keskittyy toiminnallisuuden ja taiteellisten arvojen harmoniaan. Luonnon orgaaniset muodot, pehmeät kaaret ja animoitu linja ovat tunnusomaisia Partasen suunnittelulle. Pauli Partanen kuvailee työtapaansa spontaaniksi.

Riitta Ylistalo suunnitteli v. 1992 julisteen "Europa for Health", mikä lienee ensimmäinen suomalaiselta taiteilijalta komissiolle tilattu työ, joka erikielisinä levitettiin useaan Euroopan maahan.
Itsenäisenä taiteilija Riitta Ylistalo alkoi keskittyä taidetekstiilien suunnitteluun. Häntä kiehtoi oman synnyinpaikkansa suurten järvien, metsien ja peltojen luonnonrikkaus, joka koko elämänsä ajan antoi hänelle energiaa ja luomisvoimaa. Kun hän vielä tutustui Tallinnan taidekorkeakoulun tekstiiliopetuksen dosentin, taiteilija Merike Männin kautta Viron taidekäsityön mittavaan perinteeseen, oli valinta selvä.
Hän alkoi kehitellä oman luontokeskeisen kotiseutuympäristönsä inspiroimana ryijyjä ja kuvakudoksia. Hän oli hyvin innostunut ja ehti elämänsä viimeisinä vuosikymmeninä valmistaa merkittävän kokoelman taidetekstiilejä. Rentouttavina välitöinä hän keksi tehdä humoristisia ja naivistisia vanerista sahattuja sätkynukkeja, jotka hän yksityiskohtaisesti maalasi näyttäviksi eläinhahmoiksi käyttäen ohuen ohutta pensseliä saadakseen jopa eläimen karvan näyttämään luonnolliselta. Yllättävä sairaus kuitenkin vei hänen voimansa ja lopetti nopeasti hänen luomistyönsä 81-vuotiaana.

bottom of page